Labels

Thursday, March 19, 2009

Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal


Aku sangat tertarik membaca kisah Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal, 18 yang telah mendapat kelulusan 20A iaitu 19A1 & 1A2 dalam peperiksaan SPM baru-baru ini. Tapi tak boleh lawan junior aku kat SMKA Yan Kedah, Azali Azlan, 19, Pelajar Terbaik SPM 2007 21A (20A1 & 1A2).

Apa yang memeranjatkan adalah rumah tempat tinggal Nur Madihah yang beralamat di Kg. Parang Punting, Pengkalan Chepa, Kelantan.

Kalau dilihat rumah tersebut, nak kata rumah pun tidak nak kata reban pun tidak.
Macam mane Nur Madihah tinggal bersama adik beradik dan ibubapanya dalam rumah tersebut.

Dan nak bayangkan macam mane Nur Madihah dapat mentelaah pelajaran hingga mencapai kejayaan hebat tersebut. Aku diberitahu antara rahsia kejayaan Nur Madihah ialah beliau sentiasa bangun tahajjud.

Cuba bayangkan beliau masih mampu bangun tahajjud dalam keadaan rumah yang sebegitu daif!

Terasa malu plak bagi mereka yang punya rumah hebat siap air-con tapi jangankan tahajjud, takut subuh pun tak terkejut!!

Tapi apa yang lebih membingungkan aku adalah bagaimana kedaifan keluarga ini langsung tidak diketahui samada oleh pihak sekolah, pihak jawatankuasa masyarakat, jabatan-jabatan kerajaan samada peringkat negeri mahupun persekutuan saperti JKM, PPD dan lain-lain.

Aku terbaca laporan bagaimana Nur Madihah terpaksa berlapar dan berpuasa kerana tiada kemampuan untuk belanja. Inilah contoh terbaik kepada remaja masa kini. Tidak pernah ku temui insan sebegini.

Allah Humma ya Allah..begitu besar Rahmat & Rahim Mu Ya Allah.

Berilah kami kekuatan dan kecekalan dalam menghadapi segala pancaroba dan cabaran serta kejayaan sebagaimana Engkau berikan kepada Nur Madihah. Dan kepada Nur Madihah, Engkau berikan kejayaan kepada beliau dan berilah keberkatan kepada apa jua yang Engkau berikan kepada beliau.

Ameen ya robbal ‘alamin..

2 comments:

Anonymous said...

bnyk je la family ssh cmtu..org kaya mn nk tau n x ramai pn yg nk ambk tau...kerajaan nk tolong?baik gadoh pasal politik..btol x?

Anonymous said...

best gile dpt wat a level kt london..jgn nnt kn culture shock sudah..amin!